Informacje praktyczne

ZAPISY

Na pielgrzymkę można zapisać się korzystając z poniższego formularza:

Istnieje również możliwość zapisu podczas trwania pielgrzymki, jednakże zachęcamy do wcześniejszego zapisania się poprzez formularz zgłoszeniowy.

 

REGULAMIN

Prosimy o zapoznanie się z regulaminem Pielgrzymki Tradycji Łacińskiej:

BAGAŻ

Poniższa lista ma charakter przykładowy, w kompletowaniu bagażu należy się kierować własnymi potrzebami i zdrowym rozsądkiem.

Bagaż podręczny (mały plecak):

  • różaniec
  • płaszcz przeciwdeszczowy
  • napój
  • kubek (dostosowany do wysokiej temperatury)
  • sztućce (łyżka, nóż, widelec)
  • dokumenty
  • krem z filtrem
  • kapelusz lub chustka na głowę
  • śpiewnik (modlitewnik naszej grupy)
  • kartka i długopis (do wypisywania intencji)
  • chusteczki higieniczne
  • papier toaletowy
  • plastry z opatrunkiem i bandaż
  • talk (do stóp)
  • środek przeciwko komarom
  • ewentualnie karimata (lub cerata – coś nieprzemakalnego, na czym można siedzieć/leżeć podczas odpoczynku)
  • agrafka (kilka sztuk)

Bagaż główny (duży plecak/torba):

  • dwie pary wygodnego obuwia
  • kilka par skarpet i pozostałej bielizny (możliwość prania rzeczy jest bardzo ograniczona)
  • ubrania na ciepło (w granicach przyzwoitości) i zimno
  • ciepła odzież do spania
  • ręczniki
  • przybory toaletowe
  • klapki (aby stopy odpoczęły na miejscu noclegu)
  • apteczka (środki opatrunkowe, bandaże zwykłe i elastyczne, wit. C lub rutinoscorbin, proszki przeciwbólowe, aspiryna, wapno, maść na bóle mięśni)
  • latarka
  • karimata lub materac
  • śpiwór
  • opcjonalnie: poduszka
  • namiot

Ponadto na wejście na Jasną Górę należy przygotować białą koszulę i czarne spodnie (panowie) lub białą bluzkę oraz czarną spódnicę (panie).

POSIŁKI

W naszej grupie śniadania i kolacje przygotowujemy i spożywamy wspólnie. Ten nasz „wspólny stół” będzie przygotowywało codziennie kilka osób (według zapisów na dyżury oraz przez wszystkich chętnych), z prowiantu zakupionego przez szefa kuchni. Na trasie na bieżąco kupowane są świeże warzywa, owoce, wędliny, chleb i masło. Kulinarnym przebojem stała się już słynna jajecznica szefa kuchni. Przygotowywana jest także ciepła herbata oraz kawa i mięta. Ten „wspólny stół” jest elementem charakterystycznym naszej grupy, który pozytywnie wpływa na jej integrację. Czas posiłków, a zwłaszcza wieczornych kolacji to wyśmienita okazja do dyskusji na aktualne tematy i odpoczynku po cały dniu marszu. Podczas śniadania można także przygotować kanapki na cały dzień, jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę.

NOCLEGI

W tym roku, podobnie jak w poprzednich, będziemy nocowali na polach namiotowych. Prosimy o zaopatrzenie się w namioty.