Informacje praktyczne
ZAPISY
Na pielgrzymkę można zapisać się korzystając z poniższego formularza:
Istnieje również możliwość zapisu podczas trwania pielgrzymki, jednakże zachęcamy do wcześniejszego zapisania się poprzez formularz zgłoszeniowy.
REGULAMIN
Prosimy o zapoznanie się z regulaminem Pielgrzymki Tradycji Łacińskiej:
BAGAŻ
Poniższa lista ma charakter przykładowy, w kompletowaniu bagażu należy się kierować własnymi potrzebami i zdrowym rozsądkiem.
Bagaż podręczny (mały plecak):
- różaniec
- płaszcz przeciwdeszczowy
- napój
- kubek (dostosowany do wysokiej temperatury)
- sztućce (łyżka, nóż, widelec)
- dokumenty
- krem z filtrem
- kapelusz lub chustka na głowę
- śpiewnik (modlitewnik naszej grupy)
- kartka i długopis (do wypisywania intencji)
- chusteczki higieniczne
- papier toaletowy
- plastry z opatrunkiem i bandaż
- talk (do stóp)
- środek przeciwko komarom
- ewentualnie karimata (lub cerata – coś nieprzemakalnego, na czym można siedzieć/leżeć podczas odpoczynku)
- agrafka (kilka sztuk)
Bagaż główny (duży plecak/torba):
- dwie pary wygodnego obuwia
- kilka par skarpet i pozostałej bielizny (możliwość prania rzeczy jest bardzo ograniczona)
- ubrania na ciepło (w granicach przyzwoitości) i zimno
- ciepła odzież do spania
- ręczniki
- przybory toaletowe
- klapki (aby stopy odpoczęły na miejscu noclegu)
- apteczka (środki opatrunkowe, bandaże zwykłe i elastyczne, wit. C lub rutinoscorbin, proszki przeciwbólowe, aspiryna, wapno, maść na bóle mięśni)
- latarka
- karimata lub materac
- śpiwór
- opcjonalnie: poduszka
- namiot
Ponadto na wejście na Jasną Górę należy przygotować białą koszulę i czarne spodnie (panowie) lub białą bluzkę oraz czarną spódnicę (panie).
POSIŁKI
W naszej grupie śniadania i kolacje przygotowujemy i spożywamy wspólnie. Ten nasz „wspólny stół” będzie przygotowywało codziennie kilka osób (według zapisów na dyżury oraz przez wszystkich chętnych), z prowiantu zakupionego przez szefa kuchni. Na trasie na bieżąco kupowane są świeże warzywa, owoce, wędliny, chleb i masło. Kulinarnym przebojem stała się już słynna jajecznica szefa kuchni. Przygotowywana jest także ciepła herbata oraz kawa i mięta. Ten „wspólny stół” jest elementem charakterystycznym naszej grupy, który pozytywnie wpływa na jej integrację. Czas posiłków, a zwłaszcza wieczornych kolacji to wyśmienita okazja do dyskusji na aktualne tematy i odpoczynku po cały dniu marszu. Podczas śniadania można także przygotować kanapki na cały dzień, jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę.
NOCLEGI
W tym roku, podobnie jak w poprzednich, będziemy nocowali na polach namiotowych. Prosimy o zaopatrzenie się w namioty.